w Q4 szacunek EBITDA było 525 mln. Myślę, że 400 mln w Q1 jest bardzo prawdopodobe. Szkoda, ze nie znam konsensusu. Natomiast wzrost rdr 300 do 400 mln na pewno będzie bardzo dobrze odebrane przez rynek. Ale najpierw bedzie jeszcze raport za 2024 rok. I tutaj zysk netto bardzo poprawi wskaźnik C/Z. Byłem juz krytykowany za przykładanie zbyt dużej wagi do tego wskaźnika, ale uważam, że jest od podstawą do porównania CCC do rynku. Wiem, że wynik netto za 2024 będzie wyśrubowany zdarzeniami jednorazowymi, ale kwota powyżej 700 mln zł na pewno zrobi wrażenie. A na tyle właśnie liczę. I jestem przekonany, że zostanie osiagnięta. Troche dziwi słabsze zachowanie kursu CCC na tle rynku w ostatnich dniach, tym bardziej, że cięcie stóp procentowych w maju wydaje sie być pewne (może nawet o 50 pp), co powinno wpłynąc bardzo dobrze na performance CCC..... tymczasem to banki zaliczyły wystrzał w górę, choć niższe stopy ograniczą ich zyski. No i kursy walutowe - ostatnie zmiany są bardzo korzystne dla CCC.
Pisałem wcześniej, że Q1 to niska baza. Miałem na myśli zysk netto. Bo rzeczywiście sprzedaż i EBIDTA jak na Q1 były bardzo dobre w ubiegłym roku. W każdym razie liczę na mocniejsze wzrosty zarówno po rocznym raporcie, jak i po raporcie za Q1. Nie mogę znaleść powodu, dla którego wyniki miałyby rozczarować. Jestem też bardzo ciekawy stopnia redukcji kosztów finansowych w Q4. Myslę, ze redukcja tych kosztów będzie zauważalna, a wiemy przeciez, ze w Q1 równiez znacznie spadnie.
W każdym razie, mam zakład że 300pln będzie do końca sierpnia. I jestem spokojny o wygraną.
Pozdrawiam