×ãÖDzÊÈü¹û

Forum Ubezpieczenia i emerytury

zasiłek macierzyński

Prowadzę działalność gospodarczą.Odmówiono mi zasiłku macierzyńskiego ze względu na to ,że w dniu porodu nie byłam objęta ubezpieczeniem chorobowym. Zwolnienie lekarskie miałam do dnia 22.12.2013 r.Planowany poród miał nastąpić dnia 22.12.2013. Urodziłam dnia 26.12.2013. Dnia 23,12.2013 złożyłam wniosek o wypłatę zasiłku macierzyńskiego z tytułu urlopu macierzyńskiego od dnia 23.12.2013. ze względu na to ,że lekarz odmówił mi dalszego wystawienia zwolnienia.Pracownica ZUS ze względu na złożenie wniosku o wypłatę zasiłku macierzyńskiego dokonała wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych (w tym z ubezpieczenia chorobowego) a jedynie dokonała zmianę ubezpieczenia (dokonując ubezpieczenia zdrowotnego) , wszystko to dokonała z datą 23.12.2013 . Dnia 7.01.2014 zgłosiłam się do ZUS w celu pobrania druku DRA, także w czasie tej samej wizyty wręczono mi druki na których było wyrejestrowanie z ubezpieczeń i zarejestrowanie do ubezpieczeń zdrowotnych . Druki te podpisałam nie mając pojęcia o ich konsekwencjach. Pracownica ZUS wypełniała te formularze sama tłumacząc ,że takie są przepisy.Nic jej nie kazałam ani nie sugerowałam.Pracownica tłumaczyła .że podczas pobierania zasiłku macierzyńskiego nie podlega się ubezpieczeniom społecznym(w tym ubezpieczeniu chorobowemu). Wszystko to były wypowiedzi ustne , a jednostka nadrzędna odmówiła mi wypłaty zasiłku.
  • zasiÅ‚ek macierzyÅ„ski Autor: zibi1964