Dz

Forum Ҿł岹 +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  14,85 zł , zmiana od tamtej pory: 0,67%

Fairness opinion a uczciwa cena

Widzieliście fairness opinion? Śmiech na sali. Myślałem że Grant Thornton bardziej się szanuje i zachowa jakiś obiektywizm, ale jak widać klient płaci, klient wymaga.

W dokumencie jest napisane, że wycenę sporządzono w oparciu o założenia dotyczące projekcji finansowych na lata 2020-2024 przekazane przez NCT. Nie wiem, jak bardzo pesymistyczne musiały być to założenia, że „oferowana cena transakcyjna znajduje się w przedziale wartości godziwej”. Nie powinno się to nazywać „fairness opinion”, bo nawet nie zweryfikowano zasadności założeń, a te były ustawione pod otrzymanie założonego poziomu wyceny.

Tak się składa, że akurat mam dostęp zarówno do Reuters jak i Mergermarket. Lactalis robił transakcje za niskie kilkanaście razy EV/EBITDA. Te oferowane 3,3 x EV/EBITDA to jakieś nieporozumienie. Może kiedyś wrzucę dane, a jeśli nie to być może wykorzystam to w sądzie.

W Reuters jest narzędzie jak percentyl atrakcyjności wśród spółek z giełdy, sektora pod kątem różnych wskaźników, o ile dobrze pamiętam to chyba w każdym ze wskaźników prócz EV/S NCT znajduje się powyżej 90-tego percentyla, blisko setnego. W Reuteres jest też takie narzędzie jak StarMine Smart Estimate (czy jakoś tak) które mówi mniej ɾę, w jakim tempie musiałby rosnąć biznes w długim terminie, żeby obecna wycena rynkowa była uzasadniona. O ile dobrze pamiętam spadek biznesu co roku o (minus) 6,5% uzasadniałby taką wycenę. A jak rośnie biznes wszyscy wiemy i widzimy.

Boli mnie, że niestety mamy takie prawo pozwalające na wywłaszczenie akcjonariuszy mniejszościowych. Ta cena wezwania to jakieś nieporozumienie. A co do Grant Thornton to szkoda słów.

Treści na Forum Dz (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NORTCOAST 0,00% 14,95 2020-09-29 16:35:50
ʰź&Բ;&Բ;ٰDzԲ&Բ;&Բ;5 ʰź&Բ;&Բ;ٰDzԲ&Բ;&ܴ;

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.