Zakłada się dofinansowanie do 50 proc. kosztów instalacji fotowoltaicznych, z górnym limitem 31 tys. złotych. Wysokość dotacji uzależniona jest od rodzaju przedsięwzięcia. Przeanalizowaliśmy szczegóły czwartej edycji programu "Mój prąd".
Od kilku miesiÄ™cy ceny energii elektrycznej rosnÄ…. Obecnie URE nie zatwierdziÅ‚ jeszcze nowych stawek prÄ…du na przyszÅ‚y rok. Jednak to tylko kwestia czasu. Eksperci wskazujÄ…, że za energiÄ™ elektrycznÄ… w przyszÅ‚ym roku zapÅ‚acimy zdecydowanie ·É¾±Ä™³¦±ðÂá. Z kolei
rząd zachęca Polaków do oszczędzania energii w godzinach szczytu i kusi rabatem. Można powiedzieć, że sytuacja gospodarcza "zachęca" do zakupu mikroinstalacji fotowoltaicznej oraz magazynowania energii elektrycznej. Właściciele domów mogą otrzymać do 31 tys. zł dofinansowania w formie dotacji.
"Mój prąd" - kwota dotacji do mikroinstalacji fotowoltaicznej
Od poÅ‚owy grudnia 2022 r. ponownie zmieniÅ‚a siÄ™ wysokość dofinansowania w rzÄ…dowym programie "Mój prÄ…d". Gospodarstwa domowe mogÄ… otrzymać zwrot do 50 proc. kosztów kwalifikowanych. Maksymalna kwota uzależniona jest od rodzaju przedsiÄ™wziÄ™cia majÄ…cego na celu zwiÄ™kszenie produkcji energii elektrycznej z domowych mikroinstalacji fotowoltaicznych. Beneficjenci skÅ‚adajÄ…cy wnioski wyłącznie o dofinansowanie mikroinstalacji PV mogÄ… otrzymać nie ·É¾±Ä™³¦±ðÂá niż 6 tys. zÅ‚. Na wiÄ™kszÄ… pulÄ™ Å›rodków pieniężnych mogÄ… liczyć osoby skÅ‚adajÄ…ce wniosek o dofinansowanie mikroinstalacji PV wraz z elementem dodatkowym dofinansowanie. Jest to odpowiednio poÅ‚owa kosztów, nie wiÄ™ksza niż:
- 3 tys. zł do systemy EMS/HEMS,
- 5 tys. zł do magazynów ciepła,
- 7 tys. zł do mikroinstalacji PV,
- 16 tys. zł do magazynu energii.
Warunkiem otrzymania dotacji w programie "Mój prąd" jest rozliczenie się z wyprodukowanej energii elektrycznej w systemie tzw. net-billing lub w systemie opustów tzw. net-metering, przez wnioskodawców, którzy nie skorzystali z dofinansowania do mikroinstalacji fotowoltaicznej, pod warunkiem przejścia na system rozliczania wyprodukowanej energii elektrycznej tzw. net-billing.
Maksymalna wartość dofinansowania w programie "Mój prąd" dla wnioskodawców może wynieść nawet 31 tys. zł na przedsięwzięcie składające się z kilku komponentów, podaje Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w regulaminie.
Pieniądze dla osób, które już skorzystały z programu "Mój prąd"
Poprzednie edycje programu "Mój prÄ…d" nie dawaÅ‚y opcji na ponowne finansowanie osobom, które skorzystaÅ‚y już z dofinansowania do mikroinstalacji fotowoltaicznej. Obecnie beneficjenci majÄ… możliwość otrzymania pieniÄ™dzy pod warunkiem przejÅ›cia na rozliczenie z wyprodukowanej energii elektrycznej w systemie tzw. net-billing. Wysokość dotacji wynosi do 50 proc. kosztów kwalifikowanych, nie ·É¾±Ä™³¦±ðÂá niż:
- 5 tys. zł do magazynów ciepła,
- 7,5 tys. zł do magazynu energii,
- 3 tys. zł do systemu zarządzania energią EMS/HEMS.
- 2 tys. zł do mikroinstalacji PV, dla której zakupiony i zamontowany zostanie co najmniej jeden dodatkowy element.
Gospodarstwa domowe, które korzystały z poprzednich edycji programu "Mój prąd" lub innych dotacji mogą otrzymać maksymalnie 17,5 tys. zł na jedno przedsięwzięcie.
"Beneficjentom, którzy złożyli wnioski o dofinansowanie przed dniem 15 grudnia 2022 r. i na ich podstawie uzyskali dofinansowanie w ramach programu Mój Prąd czwarty nabór wniosków, przysługuje zwiększenie dofinansowania" - czytamy w regulaminie projektu.
Jak podaje NFOŚiGW, wypłacone wnioski zostaną ponownie przeliczone "względem nowego poziomu dofinansowania i jeżeli przysługiwać będzie zwiększony poziom dofinansowania (zgodnie z formułą do 50 proc. kosztów kwalifikowanych) wypłacona zostanie różnica pomiędzy otrzymaną dotacją a dotacją, jaką otrzymałby Wnioskodawca po zmianie poziomu dofinansowania".
Przeliczanie wniosków rozpocznie się w styczniu 2023 r. Wnioskodawcy, których dotacje będę ponownie przeliczane powinni być czujni, ponieważ otrzymają e-maile z informacją o wysokości kwoty, która zostanie im wpłacona oraz instrukcją jak udzielić odpowiedniej zgody na jej otrzymanie.
"Mój prąd 4.0" - kto może złożyć wniosek?
Jak podaje Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, beneficjentami programu "Mój prąd" są osoby fizyczne wytwarzające energię elektryczną na własne potrzeby, które mają zawartą umowę kompleksową regulującą kwestie związane z wprowadzeniem do sieci energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji (lub umowę sprzedaży z Operatorem Sieci Dystrybucyjnej).
"Mój prąd" - do kiedy złożyć wniosek ?
Termin składania wniosków w programie "Mój prąd 4.0" został przedłużony. Nabór potrwa do 31 marca 2023 r. lub do wyczerpania alokacji środków. Wnioski o dofinansowanie można wysyłać wyłącznie elektronicznie. NFOŚiGW nie przyjmuje dokumentów przesyłanych w wersji papierowej.