Ponieważ na forum pojawiają się naprawdę żałosne komentarze pozbawione elementarnej wiedzy arytmetycznej, poniżej przedstawiam jedną z możliwych wycen akcji BMX opartą na spełnieniu się pewnych założeń:
Obecna kapitalizacja to 108 mln, tygodniowa zdolność produkcyjna najwyższej klasy testów genetycznych ( zdecydowanie za niska do potrzeb rynku) to 50 000, na każdym teście marża min 20 % czyli ok 100 zł mnożymy razy 50000 =5mln tygodniowo zysku !!! 108 mln dzielimy na 5 i mamy niespełna 22 tygodnie, czyli zaledwie pół roku aby pokryć obecną kapitalizację, o ile w międzyczasie nie dojdzie do podwojenia mocy produkcyjnych ( wtedy potrzeba będzie 11 tygodni czyli niespełna kwartału) jeśli następnie dodamy zyski ze sprzedaży testów przesiewowych ( firma w raporcie za marzec wykazała możliwość sprzedaży 10 000 dziennie , przyjmijmy marżę min 15 zł ) to w skali miesiąca mamy 22 dni robocze czyli 220 000 razy 15 a więc 3,3 mln zysku miesięcznie co do końca 2020 r daje wynik 33 mln plus 200 lub 400 mln z testów genetycznych, zatem wariant minimum to 233 mln, a wariant skromnie rozwojowy to 433 mln zysku do końca roku, zaznaczam ZYSKU, co daje w przeliczeniu na akcję ZYSK 233/3,8 = 61 zł lub odpowiednio 433/ 3,8 = 114 zł, czyli przyjmując wskaźnik C/Z na poziomie min 3 otrzymujemy wycenę akcji odpowiednio na poziomie 183 zł do 342 zł. Każdy może sobie dalej ocenić sensowność podanego rozwiązania i podjąć właściwą decyzję. Oczywiście po drodze może się wszystko zdarzyć ( nagłe ustąpienie wirusa, darowizna z Chin super testów etc., testy konkurencyjne etc., podobnie jak w każdej innej spółce na GPW. Ryzyko to naturalny element inwestowania na giełdzie, dlatego wypraszam sobie obraźliwe komentarze. To tylko jedna z możliwości rozwoju tego waloru.
Cena za test bedzie w okolicach 50-100zł do tego trzeba tez doliczyc dzielenie sie zyskiem z hiszpanami w koncu sa wspoltworcami testu za darmo im nie pomagali
Dobre testy genetyczne kosztują od 100 euro w górę, więc jeśli marża wynosi min 20 % to 100 zł nie jest wygórowaną stawką. Proszę nie mylić testów genetycznych z przesiewowymi tam marżę przyjąłem 15 zł, ale nawet gdyby była na poziomie 10 zł to niewiele by to zmieniło.
Raczej sie nie myle nawet jesli to mniej niz wy cena testu za 500 zł tak ale tyle kosztuje wykonanie testu a nie sam test w wykonanie testu wlicza sie wiele czynników
Tutaj masz racjÄ™ kolego
Ciągle są mylone testy genetyczne z przesiewowymi..A różnica w cenie jest kolosalna. Ale czego wymagać jak miliony w raporcie mylili z tysiącami
Widzę, że wątek bardzo się rozbudował. jest w nim wiele trafnych wniosków, ale wielu popełnia błąd w założeniu, co do ceny zestawu do testu genetycznego rt-PCR, produkowanego przez BMX. Od ponad 10 lat zawodowo zajmuję się wyceną badań diagnostycznych i zapewniam, że cena tego zestawu to 50-100zł jak napisał NOWY. Jeśli obliczycie cenę, po jakiej MZ kupuje te testy (tabela Excel: https://www.gov.pl/web/zdrowie/covid---ewidencja-zakupow ) sami zobaczycie, że od Argenty są za 71,44zł, od Integry za 95,81zł, od Imogeny za 60,75zł, a od BMX za 64,47zł. 500-550zł to cena komercyjna dla klienta indywidualnego oferowana już przez laboraotrium, które test wykonuje. Procedury badań genetycznych są bardzo wymagające, potrzeba do tego odpowiednich warunków, sprzętu no i ludzi. Do tego trzeba doliczyć jeszcze koszty poboczne związane z pobraniem wymazu (specjalna wymazówka), transportem (w wielu przypadkach w suchym lodzie), przygotowaniem próbki do badania itd. Tych kosztów nie ponosi BMX, a muszą być uwzględnione w cenie komercyjnej. Jest jeszcze odpowiedzialność laboratorium za wynik (producenta odczynników jest dalej).
Dla przykÅ‚adu powiem, że morfologia, albo badanie ogólne moczu w samych kosztach odczynnikowych to 1-1,3zÅ‚ dla dużego laboratorium, do tego probówka, igÅ‚a jakieÅ› 0,2zÅ‚, a badania te sa oferowane przychodniom i szpitalom po ok. 2 zÅ‚, zaÅ› pacjent pÅ‚aci za nie 12-15zÅ‚. Badania biochemiczne, jak np. sód, potas, cholesterol, ASPAT, ALAT, bilirubina itp. sÄ… jeszcze taÅ„sze. Laboratorium pÅ‚aci za odczynniki do nich poniżej 0,50zÅ‚/test, a sprzedaje przychodniom za ok.1,50zÅ‚, natomiast pacjent zapÅ‚aci już 10-11zÅ‚. SÄ… to badania robione na potężnych analizatorach (czÄ™sto w linii automatycznej, gdzie komputer steruje po kolorach korków probówek, do którego analizatora dana probówka ma trafić. Robi siÄ™ ich ogromne iloÅ›ci, dlatego sÄ… tak tanie dla poÅ›rednika, tj. placówki sÅ‚użby zdrowia, ale pacjent zapÅ‚aci za nie 10x ·É¾±Ä™³¦±ðÂá.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem, że producent testów PCR sprzedawanych za 500zł otrzyma 50-100zł za test. Wymienione wyżej firmy poza BMX sprowadzają te testy z zagranicy i taka sama konkurencja jest we Francji, czy w Afryce. Dlatego i tam BMX bedzie na tym poziomie cenowym. Na tych cenach nalezy opierać prognozy przychodów i do tych cen należy kalkulować marżę. Najważniejsze, że BMX ma test PCR obardzo dobrych parametrach i stabilnych odczynnikach, nie wymagajacych suchego lodu do transportu. To jest jego przewaga nad innymi, dająca mu wysokie prawdopodobieństwo pełnego wykorzystania mocy produkcyjnych. Przepraszam, jeśli ścinam czyjeś nadzieje, ale dla dobra nas wszystkich przyda się co niektórych sprowadzić na ziemię. Sam mam parę tysięcy akcji BMX (za wszystko) i jeszcze dokupię. Znam tę branżę i widzę w tej firmie ogromny potencjał (i to nie tylko jeśli chodzi o SARS-CoV-2)
wezmy ta cene szwedzka 4200 sek = 1748 zl za 25 szt, czyli 1 szt= 69,92zl = w sklepie, marza hmm no zalozmy 20% chociaz nie wiem czy az tyle = 14zl x 50 000 szt tygodniowo = 700 000zl zysku, w ciagu roku 52*700 000 = 36 mln 400 tys , zakladajac ze te obliczenia co do przesiewowych tez sa tak swietnie policzone to zakladam ok 5mln, wiec w sumie wychodzi 41mln 400tys zatem zysk na akcje 41,4/3,8 = ok 11zl czy gdzies popelnilem blad?
Popełniłeś FUNDAMENTALNY błąd, pomyliłeś testy przesiewowe sprzedawane w Szwecji z testami genetycznymi, dlatego zaniżyłeś wynik. Zanim coś wrzucisz do przestrzeni publicznej sprawdź i przemyśl to 3 razy. Zdolności produkcyjne 50 000 tygodniowo dotyczą testów genetycznych a nie przesiewowych. Genetyczne są znacznie droższe.
nie dzielcie skóry na niedżwiedziu , teraz tylko cierpliwość i pokora ! Jest ogromny potencjał aczkolwiek mogą wystąpić po drodze nieprzewidziane perturbacje . ja osobiście lubię liczyć jak już mam w kieszeni i nie lubię w okół dużej kasy takiego harmidru pieniądz lubi ciszę i pokorę , pozdrawiam
1. Pisałem o różnych scenariuszach, także tych mniej optymistycznych. 2. Nie robię hałasu, tylko prostuję przekłamania w oparciu o fakty, aby dbać o dobre imię dobrej polskiej firmy. 3. Jest dla mnie oczywiste, że na giełdzie każda kalkulacja jest czysto hipotetyczna. Pozdrawiam
To akurat są spekulacje wyssane z palca. Nikt tu raczej nie wie jaka jest marża wiec takie wyliczanie do niczego nie prowadzi. Na Mercatorze miałem swego czasu ubaw jak goscie obliczali zyski za rekawiczki napodstawie wagi wysłanych kontenerów do USA. To byla bez trzymanki jak gość zważył pare rekawic i wyszlo mu 2 gramy i tam wyliczal ze skoro wyslali tam tyle a tyle ton towarow to zarobili tyle a tyle :-)
100 zeta marzy na teście ? Ra.czej nie realne
°ä³ú±ðść, Panowie, nie ma co siÄ™ spinać do koÅ„ca i denerwować jeden na drugiego. Autor wyliczeÅ„ trafnie i fajnie wyliczyÅ‚ potencjalne możliwoÅ›ci. Ale to potencjaÅ‚. Fajnie pokazany i dziÄ™ki za analizÄ™. Zgadzam siÄ™ jednak z tym że ta rentowność nawet jak jest taka na dziÅ›, a może być, to pod wpÅ‚ywem konkurencji zacznie spadać. Pomimo ,że bÄ™dÄ… to super testy. WiÄ™c jak policzymy 15 zÅ‚otych za test by wyliczyć minimum jakie może firma zarobić bÄ™dziemy mieć bazÄ™ i liczyć iż bÄ™dzie lepiej. Czy jeÅ›li za kilka tygodni testy bÄ™da chodzić po 15 zÅ‚otych to czy firma ma na dziÅ› potencjaÅ‚ wzrostów, zakÅ‚adam że tak ale jaki?, czy na rynku już za chwilÄ™ firmy z testami nie bÄ™dÄ… pase czy jak to siÄ™ pisze. I to że potencjalny c/z 3 to kosmos nie bÄ™dzie to miaÅ‚o wiÄ™kszego znaczenia. Pytam autora tego akurat postu bo inwestowaÅ‚ też w Mercator. Tez mam jednÄ… i druga SpółkÄ™ choć dopiero od kilku dni. Podoba mi siÄ™ i jedna i druga. Już produkuje, zarabia niezlÄ… kasÄ™, ale drożejÄ… inne Spółki. Wiem że trzeba być cierpliwym ale w teraz w tej fali wzrostowej wykorzystywać trzeba okazje, StÄ…d pytanie jaki jest realny potencjaÅ‚ wzrostów w krótkim terminie. Ja szacuje i tu i tu dojÅ›cie do 45-48 zÅ‚otych. Co Wy na to?. I nie mówiÄ™ o wycenie jednej i drugiej bo powinna być wyższa docelowo ale o tym ile może kosztować. pozdrawiam i wszystkim niezależnie w co inwestujÄ… życzÄ™ zysków. ja akurat musze mieć jakÄ…Å› wartość by inwestować stÄ…d dopiero niedawno mam akcje obu Spółek.
Czołem Kolego BMX to nie jest spółka spekulacyjna tylko inwestycyjna. Przed świętami spekuła niepotrzebnie bujnęła kursem, trochę na życzenie samych "Leszczy", ale obecny akcjonariat wie co trzyma w portfelu. Dlatego zapraszamy do inwestycji, jeśli uznasz, że chcesz podjąć to ryzyko, które jest wpisane od zawsze w każde inwestowanie na giełdzie.
Dzięki za wiadomość. Spoko, też podoba mi się historia i wartość jaka stoi za Spółką. A ja nawet jak gram na krótko muszę mieć wartość. Tu ja dostrzegam. Zostanę na dłużej. Nawet jak medycyna znajdzie antidotum to będę kolejne. To jest chyba najlepsze W długiej perspektywie tej Spółki czyli jej zdolność do szybkiego wynajdowania testów. Pozdrawiam serdecznie
a przepraszam to byly przesiewowe a PCR genetyczne 20307 sek = 8452zl za 96 testow = 88zl , marza 20% = 17,6 zl x 50000=880 00 tygodniowo, w ciagu roku 52x880 000=45 760 000 + przesiewowe jak wczesniej napisalem to 36mln 400tys = 82 160 000 to dzielimy na 3,8 = 21,62 zl i to by bylo na tyle
Czyli C/Z na poziome 1.5, bardzo nisko, trzeba liczyć minimum c/z 5 czyli ok. 130 zł akcja. No i szansa na dywidendę może 50% zysku czyli 10 zł na akcję. Będzie petarda.
Do tego zyskiem sie dziela z hiszpanami sa wspoltworcami testu za darmo im nie pomagali a testy przesiewowe sa chinskie tylko ze chinczycy zgodzili im sprzedawac pod swoja nazwa ze wzgledu na to ze licza na wieksza sprzedaz jesli beda sprzedawac pod europejska marka wiec za przesiewowe zapewne rowniez sie dziela zyskiem z chinczykami
Dnia 2020-04-18 o godz. 18:54 ~aa napisał(a): > a przepraszam to byly przesiewowe a PCR genetyczne 20307 sek = 8452zl za 96 testow = 88zl , marza 20% = 17,6 zl x 50000=880 00 tygodniowo, w ciagu roku 52x880 000=45 760 000 + przesiewowe jak wczesniej napisalem to 36mln 400tys = 82 160 000 to dzielimy na 3,8 = 21,62 zl i to by bylo na tyle
Przyjmując do tego wyliczenia wskaźnik C/Z na minimalnym poziomie 3 ... to mamy 21,62 x 3 = 64,86 zł akcja
Ponieważ sektor biotechnologii, nie znalazł się nigdy dotąd w tak korzystnym położeniu i z tak korzystną perspektywą natychmiastowego zbytu 100% swojej produkcji, do wyliczeń należy przyjąć zbliżoną branżę, w celu określenia bardziej realnego dla biotechnologii średniego współczynnika C/Z, dlatego ...
Produkcja leków - C/Z - 15,9 Dystrybucja leków - C/Z - 18,3 Średnia dla obu sektorów - C/Z - 17,1 Dla świętego spokoju, żeby odebrać wszystkim malkontentom wszelkie argumenty, że to jednak nie ten sektor ... średnią podzielimy jeszcze na połowę, czyli ...
C/Z 17,1 : 2 = C/Z 8,55 ... i jeszcze dla ostatniego marudy odejmę te 0.55 więc mamy C/Z 8
Zysk na akcję 23,62 x C/Z 8,0 = 188,96 zł kurs akcji
... i to by było na tyle.
P.S. Co by było, gdybym nie podzielił C/Z na połowę, a twoja wycena zysku na akcję jest zaniżona ?
Jak to takie pewne to proszę nabrać kredytow, zastawić dom, sprzedać wszystkie cenne przedmioty i za parę miesięcy będzie Pan milionerem. Deal życia
Nic Szanowny Panie nie jest pewne i o tym też napisałem. To jest giełda, rynek, działania konkurencji, decyzje polityczne etc. Opisuję jeden z hipotetycznych scenariuszy, oparty na pewnych założeniach, które wcale nie muszą się sprawdzić. Próbuję jednak bronić dorobku ludzi, którzy stworzyli od podstaw dobrą polską firmę, abyśmy umieli to docenić.
W mojej opinii Kolega ma rację i założył bardzo bezpiecznie. Produkty z serii farmaceutyka/biotechnologia charakteryzują się wysokimi marżami - z prostej przyczyny - to high tech - to nie jest szycie maseczek. Żeby przemówić do Waszej wyobraźni inaczej - za chwilę w każdym z Waszych mieszkań/działek możecie bo ja wiem szyć maseczki, uprawiać ziemniaki - a testów na CoVid PCR czy nawet przesiewowych raczej nie ogarniecie. Zresztą pamiętam czasy jak studiowałem biotech - 17 osób na miejsce w roku kiedy na medycynę było z 9 i 60 miejsc na roku w całym województwie. Także Kolega pisząc o 100 PLN/test w mojej opinii podaje dane ostrożne. Normalnie można by było polemizować, że inne ośrodki też będą w stanie podobne testy zarejestrować i wyprodukować co może skutkować obniżką ceny ale
1) sytuacja nie jest normalna i popyt znacznie przewyższa podaż
2) testy BMX przewyższają większość innych
3) 2MLD zł dla Jacka pod publikę się dało to i na testy się da(nie mówię, że nasi, ale odnieście argument jak chcecie). A jak się nie da to się zapłaci koszty gospodarcze 20 MLD.
Stąd mój feeling 10/10 w perspektywie krótkoterminowej i 9/10 w średnioterminowej. Długoterminowo (kwartał i dalej) ciężko prognozować.
Dnia 2020-04-18 o godz. 19:36 ~Rozsądny_Inwestor napisał(a): > Nic Szanowny Panie nie jest pewne i o tym też napisałem. To jest giełda, rynek, działania konkurencji, decyzje polityczne etc. Opisuję jeden z hipotetycznych scenariuszy, oparty na pewnych założeniach, które wcale nie muszą się sprawdzić. Próbuję jednak bronić dorobku ludzi, którzy stworzyli od podstaw dobrą polską firmę, abyśmy umieli to docenić. >
Myslę że wycena akcji na poziomie 80-135 złotych nie jest pozbawiona sensu.Pamiętajcie ze rynek zawsze dyskontuje wartość akcji.Według waszych wyliczeń hurtownia BLIRT nie powinna dojść do 14 złotych za akcje.A doszła.I co?
Dnia 2020-04-18 o godz. 19:26 ~Niewolnica napisał(a): > Jak to takie pewne to proszę nabrać kredytow, zastawić dom, sprzedać wszystkie cenne przedmioty i za parę miesięcy będzie Pan milionerem. Deal życia
Dlaczego Niewolnico zakładasz, że ludzie oprócz domów, samochodów, wszystkich dóbr materialnych z cennymi przedmiotami na czele, nie mają oprócz tego na tyle poważnych zasobów finansowych, że muszą brać kredyty i zastawiać nieruchomości ? Dlaczego Nioewolnico zakładasz, że Twój rozmówca będzie milionerem, kiedy on może jest już multimilionerem i stara się powiększyć swój kapitał o kolejny milion? Nie mierz wszystkich swoją miarą, bo ani Ty nie znasz świata, który Twoich rozmówców otacza, ani oni Twojego.
Wszystko fajnie, rowniez jestem fanem BMX, ale kurcze nie myl zysku z przychodem. Cena 400-500zl to cena detaliczna - nie tak jakis inny 'znawca' napisal ze to cena badania. BMX jest producentem i sprzedaje testy dystrybutorom po cenie hurtowej. Jej nie znamy, ale sadze ze wszyscy sie zgadzamy ze zarobek bedzie godziwy :)
Przy takich kolejkach w BMX jakie są teraz ta marża wydaje się być rozsądna, nie twierdzę że się utrzyma ( w efekcie obniży wynik), na tej samej zasadzie mogą wzrosnąć moce przerobowe co podniesie wynik. Wszystko zależy od rozwoju sytuacji. Starałem się być ostrożny w kalkulacjach, ale to jest tylko giełda w trudnych czasach :) Dziękuję jednak za kulturalny dyskurs.
Póki co innej nie widzÄ™, warto jednak poszukać króla :) TrochÄ™ dygresyjnie: może Bioton ???? Insulina to lek strategiczny w czasach zarazy, gdyby go zabrakÅ‚o, pojawi siÄ™ ·É¾±Ä™³¦±ðÂá ofiar niż na COVID 19, a przecież inne kraje nie oddadzÄ… swoich zapasów. UE co najwyżej nas przeprosi, jak WÅ‚ochów :) Co Kolega sÄ…dzi ?