W mojej opinii Kolega ma rację i założył bardzo bezpiecznie. Produkty z serii farmaceutyka/biotechnologia charakteryzują się wysokimi marżami - z prostej przyczyny - to high tech - to nie jest szycie maseczek. Żeby przemówić do Waszej wyobraźni inaczej - za chwilę w każdym z Waszych mieszkań/działek możecie bo ja wiem szyć maseczki, uprawiać ziemniaki - a testów na CoVid PCR czy nawet przesiewowych raczej nie ogarniecie. Zresztą pamiętam czasy jak studiowałem biotech - 17 osób na miejsce w roku kiedy na medycynę było z 9 i 60 miejsc na roku w całym województwie. Także Kolega pisząc o 100 PLN/test w mojej opinii podaje dane ostrożne. Normalnie można by było polemizować, że inne ośrodki też będą w stanie podobne testy zarejestrować i wyprodukować co może skutkować obniżką ceny ale
1) sytuacja nie jest normalna i popyt znacznie przewyższa podaż
2) testy BMX przewyższają większość innych
3) 2MLD zł dla Jacka pod publikę się dało to i na testy się da(nie mówię, że nasi, ale odnieście argument jak chcecie). A jak się nie da to się zapłaci koszty gospodarcze 20 MLD.
Stąd mój feeling 10/10 w perspektywie krótkoterminowej i 9/10 w średnioterminowej. Długoterminowo (kwartał i dalej) ciężko prognozować.