Hej. Przesłuchałem jeszcze raz konferencję OML i podano informacje, że koszt produkcji i marketingu CS chcą zamknąć w przedziale 27-28 mln PLN. Zatem uśrednijmy je do 30mln PLN. Do tego trzeba chyba dodać koszt wydania wersji cyfrowej i pudełkowej. To nie mam pojęcia ile...
Policzmy te 10mln PLN. Suma 40mln PLN. Dajmy cenę gry 160pln. Weźmy z tego 80pln, jako zysk netto z kopii. 40mln PLN/80pln = 500tys kopii do zwrotu kosztów.
Tylko nie klei się to z danymi że sprzedaży GR2. Tam gra była o połowę tańsza w produkcji, a według danych 430tys kopii nie pokryło zwrotu kosztów. W ogóle komunikacja z 505Games jest masakryczna. Na tym tle dobrze, że OML będzie mieć pełną kontrolę nad każdym etapem produkcji, marketingu i wydania gry.
Muszę bardziej zagłębić się w temat liczenia zwrotu kosztów.
Dnia 2025-02-02 o godz. 12:28 ~anavrin napisał(a): > Hej. Przesłuchałem jeszcze raz konferencję OML i podano informacje, że koszt produkcji i marketingu CS chcą zamknąć w przedziale 27-28 mln PLN. Zatem uśrednijmy je do 30mln PLN. Do tego trzeba chyba dodać koszt wydania wersji cyfrowej i pudełkowej. To nie mam pojęcia ile... > > Policzmy te 10mln PLN. Suma 40mln PLN. Dajmy cenę gry 160pln. Weźmy z tego 80pln, jako zysk netto z kopii. 40mln PLN/80pln = 500tys kopii do zwrotu kosztów. > > > > Tylko nie klei się to z danymi że sprzedaży GR2. Tam gra była o połowę tańsza w produkcji, a według danych 430tys kopii nie pokryło zwrotu kosztów. W ogóle komunikacja z 505Games jest masakryczna. Na tym tle dobrze, że OML będzie mieć pełną kontrolę nad każdym etapem produkcji, marketingu i wydania gry. > > > > Muszę bardziej zagłębić się w temat liczenia zwrotu kosztów.
Mam pytanie czy GR2 sprzedał się w ilości 430tyś w pełnej cenie? Chyba nie więc takie wyliczenia i porównywanie do poprzednich produkcji nie ma sensu. W jakiej cenie teraz sprzedaję sie GR1 i GR2? Czy sa jakieś gry ktore sprzedają się w pełnej cenie dwa lata od premiery? Wyliczenia na dzień dzisiejszy dla mało rozgarniętych inwestorów którzy chca wejść w spółki gamingowe tyle i tylko tyle.
Wyliczenia opieram o cenę wyjściową, ale porównuję to do wcześniejszych produkcji, by mieć jakiś wzór ogólny do określenia pewnych zależności. Mając cenę wyjściową, koszt produkcji i ilość sprzedanych egzemplarzy powodujących zwrot kosztów, można coś z tego wyciągnąć. Przynajmniej próbuję. Najłatwiej wejść na forum i zbluzgać. Tak to każdy potrafi.
Spokojnie po co te nerwy nie wiem po co sobie zawracacie głowę takimi wyliczeniami jak na razie nie wiadomo z czym mamy tak naprawdę do czynienia poczekajcie aż oml zaprezentuje grę wtedy będzie można dopiero oceniać potencjał sprzedaży . Osobiście uważam ze struna zaczyna się naciągać obserwując wzrost obrotów mimo delikatnych obsunięć kursu wyczuwam że ktoś zaczął tankować . Pozdrawiam i życzę cierpliwości która chyba wszystkim się już zaczyna kończyć