W info czytamy, że brak wolnych środków spowodowało dobranie kredytu bo wszystkie aktywa są rozproszone. Czy to oznacza, że dywidendy w tym roku za 2024 nie będzie?
Też nie wiem, ale tego się obawiam, więc sprzedałem cały pakiet przy pierwszej okazji po publikacji tej wiadomości. Miesiąc wcześniej zarząd poinformował akcjonariuszy, że w sumie to nie wie, co ma robić ze spółką. Mam wrażenie, że przespali cały postęp i najchętniej prowadziliby stragany "GSM, zdejmowanie sim-locka" jak w 2005 roku. Próbowali ze sklepami Xiaomi, nie wyszło, zdarza się. Nie widzę atutów po stronie spółki, a nawet zaskakuje mnie, jak udawało im się przez poprzednie lata uzyskiwać całkiem dobre wyniki finansowe (przez co sam się skusiłem na zakup tych akcji). Mnie w spółce już nie ma, może wrócę, jeśli przegląd opcji strategicznych da jakieś optymistyczne perspektywy.
Ludzie, co Wy z tym kredytem? Przecież kredyt obrotowy w rachunku bieżącym to normalna rzecz w działalności biznesowej. Żaden powód do niepokoju.
Cytuję z komunikatu o zaciągnięciu kredytu: "Wykorzystanie powyższego limitu gotówkowego oznacza, że ilość posiadanych wolnych środków obrotowych w dyspozycji Emitenta uległa wyczerpaniu, a pozostała część środków finansowych znajduje się obecnie na różnego rodzaju instrumentach finansowych lub jest ulokowana w towarze handlowym."
Czytaj: mamy środki finansowe, ale obecnie zablokowane, np. na lokatach bankowych czy w obligacjach.
To tak, jak gdybyście mieli lokatę na 100tys. w banku, ale pożyczyli od kogoś 1000zł do pierwszego, bo nie chcecie jej zrywać.