Na Eurocash jest taka sama sytuacja techniczna jak na KGHM. Tylko że na KGHM w zeszłym roku mieliśmy wybicie z klina znizkujacego góra a w tym roku na Eurocash z klina mieliśmy wybicie dołem. W związku z tym że Eurocash jest w stosunku do KGHM opóźniony o pół roku to ruch po wybiciu z klina na KGHM zaczął się w styczniu a Eurocash od początku września czyli dokładnie po pół roku. Zarówno w przypadku Eurocash jak i kgghm w powyższym czasie zaczela się nowe cykle. Ruchy kończące stare i zaczynające nowe cykle były w przypadku KGHM na początku stycznia tego roku a w przypadku Eurocash na początku września tego roku
Sytuacja techniczna na EC to jedno natomiast jego sytuacja fundamentalna w obliczu wojny cenowej i poziomu zysku to drugie. Myślę że to jest przyczyną spadku cen akcji. W tym przypadku nie skupiałbym się nadmiernie na sytuacją techniczną bo się może nie sprawdzić. Jeżeli spadają przychody i zysk to ceny akcji idą w ślad za tym z wyprzedzeniem i odwrotnie też tak się dzieje. Gdy pojawi się info które będzie powodowało możliwość wzrostu szczególnie zysku to akcje poszybują do góry i zapewne jak zwykle to bywa doprowadzą do przewartościowania na dany moment ceny akcji. Natomiast oceniam że prawdopodobieństwo i możliwość taka jest niewielka. Musieliby chyba totalnie zmienić model działania i zrezygnować z nietrafionych projektów generujących straty ale to byłoby dla nich cofnięcie się o ponad 10 lat w rozwoju i pogodzenie się z tym iż ten kierunek rozwoju był błędem.
Problem polega na tym że Eurocash to jedna z niewielu spółek na giełdzie która nie nakręca atmosfery wokół siebie. Ogłasza tylko konkrety, nie dzieli ssie bzdurnymi informacjami które mają na celu namieszac w głowach inwestorom a potem okazują się niewypałem. Dlatego każdy myśli że spółka upada bo nie ma takiej komunikacji jak w przypadku spółek które rzeczywiście mają problemy. Natomiast Eurocash jest to spółka w 100 % techniczna nie fundamentalna ani spekulacyjna tylko TECHNICZNA
Jak nie nakręca? cały czas jakieś strategie mieszania z których każdy kto branże zna wie że nic nie wynika ale na potrzeby gpw idą w teter Tu nie ma pod co rosnąć, więc poleci dalej w dół
Technicznie są wzrosty tu nie rośnie pod informacje nigdy tu rośnie pod technikę zawsze . Urośnie ale jeszcze nie teraz. Moim zdaniem dopiero od początku listopada