×ãÖDzÊÈü¹û

• ing podatek dywidenda Autor: ~Argon [195.80.135.*]
    Witam, w 2020 i 2021 miałem akcje. Dostałem dwie dywidendy na przełomie tych lat. Mam konto maklerskie w ING. Nie widnieje tam operacja poboru podatku od nich, a kwota wypłacona jest równa dywidendzie brutto. Mógłby ktoś zweryfikować u siebie czy też tak macie? Teraz też tak jest? Pierwszy raz na polskiej spółce coś takiego widzę.
    Pozdrawiam.
  • Re: ing podatek dywidenda Autor: ~M78 [178.37.78.*]
    Nie wiem jak jest w ING dokładnie... jednak z całej wiedzy jaką zdobyłem o podatkach... wychodzi że każdy dom maklerski ma obowiązek z początkiem roku wystawić PIT 38 gdzie są wyszczególnione Twoje dochody, koszty ,straty z obrotu akcjami a także z otrzymanych dywidend... podatek rozliczasz samodzielnie (bądź z pomocą księgowego) - i sam odprowadzasz wynikły podatek do urzędu skarbowego.
  • Re: ing podatek dywidenda Autor: ~Argon [195.80.135.*]
    Nie piszę o podatku z zysku, który samemu trzeba rozliczyć tylko o tym, że sytuacja wygląda jakby DM nie pobrał podatku od dywidendy co jest jego obowiązkiem w przypadku polskich akcji.
  • Re: ing podatek dywidenda Autor: ~M78 [178.37.78.*]
    MyÅ›lÄ™ że naj·É¾±Ä™³¦±ðÂá siÄ™ dowiesz w placówce banku... mnie siÄ™ jeszcze dywidenda i rozliczanie jej nie trafiÅ‚a...
[x]
IFIRMA 0,90% 27,90 2025-05-19 16:40:01
±Ê°ù³ú±ðÂá»åź&²Ô²ú²õ±è;»å´Ç&²Ô²ú²õ±è;²õ³Ù°ù´Ç²Ô²â&²Ô²ú²õ±è;³ú²¹&²Ô²ú²õ±è;5 ±Ê°ù³ú±ðÂá»åź&²Ô²ú²õ±è;»å´Ç&²Ô²ú²õ±è;²õ³Ù°ù´Ç²Ô²â&²Ô²ú²õ±è;&°ù²¹±ç³Ü´Ç;

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.